Σάββατο, Οκτωβρίου 07, 2006

Aναμείνατε Γενικά

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ ότι ένα από τα πράγματα που επικρατούν στην καθημερινότητα μας -και όχι μόνο- είναι και η αναμονή? Θα μπορούσε να ισχυριστεί κανείς ότι στη ζωή μας υφίσταται μια πάγια κατάσταση αναμονής. Και ίσως να μην έχει άδικο. Καθημερινά περιμένουμε σε ουρές, σε τράπεζες, σε διόδια, σε φανάρια, στα τηλέφωνα, στους υπολογιστές, στα καράβια, στα αεροδρόμια. Και ο καθένας εδώ θα μπορούσε να προσθέσει την δικιά του προσωπική αναμονή για κάτι.

Ας επικεντρωθούμε όμως σε μια κλασσική αναμονή που σχετίζεται με την σεξουαλική ζωή των εφήβων. Το θέμα αντλείται από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού και αφορά σε «επαναστατικές» μεθόδους για την προστασία των εφήβων και εκκολαπτόμενων αμερικανών πολιτών. Πρόκειται για πρόγραμμα σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης των εφήβων που έχει ως κύριο άξονα την αποχή-εγκράτεια (abstinence) των εφήβων από το σεξ.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε ως προβληματισμός της Dr. Patricia J. Sulak σχετικά με την

έλλειψη οργανωμένης σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στα σχολεία του Τέξας. Η καινοτομία του νέου αυτού προγράμματος ήταν ότι αντί να ασχολείται με την κλασσική ρητορική περί προστασίας στο σεξ (βλέπε προφυλακτικά), πρότεινε την πλήρη αποχή από αυτό. Η κύρια προβαλλόμενη αιτιολογία ήταν ότι από τη στιγμή που κυκλοφορούν τόσες ασθένειες που μεταδίδονται με το σεξ, και μιας και τα προφυλακτικά δεν είναι 100% ασφαλή, ο μόνος τρόπος για να έχουν οι νέοι το κεφάλι τους ήσυχο είναι απλώς να απέχουν από το σεξ.

Οι εμπνευστές του προγράμματος σκέφτηκαν ότι το ηθικό ή το θρησκευτικό σκέλος της επιχειρηματολογίας για την αποχή μπορούσε εύκολα να ξεχαστεί ή να υπερκεραστεί στο μυαλό των «άμυαλων» teenagers. Έστησαν λοιπόν την επιχειρηματολογία τους πάνω στο κομμάτι της υγείας. Κοινώς, σε περίπτωση που οι έφηβοι κάνουν σεξ θα πρέπει να ξέρουν ότι κινδυνεύουν από σωρεία ασθενειών που μπορεί να τους οδηγήσει μέχρι και το θάνατο. Με απλή επαγωγή λοιπόν, το σεξ μπορεί να σε σκοτώσει και επιπλέον οι μέθοδοι για ασφαλές σεξ και αντισύλληψη δεν είναι ικανές να σε προστατέψουν.

Προφανώς πρόκειται για θέμα πολιτικής και αξιών ακόμα και αν κάποιοι προσπαθούν

να το μετατρέψουν σε ένα απλό ζήτημα υγείας. Αυτό αποδεικνύεται από το ξεπέταγμα αντίστοιχων προγραμμάτων σε διάφορες πολιτείες των Η.Π.Α. που πάνε ένα βήμα παραπέρα: αντί να σε τρωει η ανασφάλεια και το άγχος σχετικά με το σεξ, δεν είναι καλύτερα να περιμένεις πρώτα να παντρευτείς μέχρι να αρχίσεις την σεξουαλική σου ζωή; Μάλιστα έχουν εφεύρει μέχρι και τις ατάκες που μπορεί να χρησιμοποιήσει ο έφηβος/νέος για να αντιμετωπίσει το σεξουαλικό κάλεσμα του συντρόφου του. Αυτό ανήκει στην ενότητα «how to say no», και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αντλήσουν πρακτικούς τρόπους για να αντισταθούν στα «ανεγκέφαλα» ερεθισμένα ταίρια τους. Μάλιστα υπάρχει πρόβλεψη και για τα απολωλότα πρόβατα που έχουν δοκιμάσει ήδη το σεξ, τα οποία προκειμένου να ενταχθούν και αυτά στη συγκεκριμένη ηθική-προστασία, τους τίθεται ένας νέος στόχος που λέγεται «Second virginity».

Επιπλέον τα παραπάνω προγράμματα (που έχουν εξελιχθεί σε οργανώσεις πουριτανών) θίγουν και το ζήτημα της ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης που μπορεί να καταστρέψει τα όνειρα ζωής μιας νέας κοπέλας (προφανώς η έκτρωση δεν αποτελεί επιλογή). Επιπλέον όποιος θέλει να διατρανώσει την επιλογή της αποχής/αναμονής μπορεί να προμηθευτεί σε λογικές τιμές μπλουζάκια με το logo "just wait", stickers καθώς και dvd για εκπαιδευτικές βραδιές γονιών και παιδιών, όπου όλα αναλύονται εκτενέστατα.

Το όλο ζήτημα της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης δημιούργησε ένα debate στο χώρο

των ειδικών στις Η.Π.Α. Οι μεν υποστηρίζουν ότι σύμφωνα με έρευνες οι νέοι (και συγκεκριμένα οι έφηβοι) έχουν περισσότερες πιθανότητες να προσβληθούν από ασθένειες που μεταδίδονται με το σεξ, άρα είναι προτιμότερο να απέχουν τελείως. Επίσης η ενημέρωση για προστασία και αντισύλληψη δεν μπορεί να γίνεται παράλληλα με το πρόγραμμα της αποχής καθώς μπορεί να δημιουργήσει αντιφατικά μηνύματα. Από την άλλη οι επικριτές αναφέρουν ότι δεν είναι δυνατόν να σταματήσει η ενημέρωση για το ασφαλές σεξ για ευνόητους λόγους, ενώ υπάρχουν και εκείνοι που αντιτίθενται σε αυτή τη μορφή τρομοκρατίας των νέων αλλά και δαιμονοποίησης του σεξ.

Ενδεικτικά πάντως αναφέρεται ότι ο πρόεδρος Bush πρότεινε αύξηση 33% της δαπάνης για την διδασκαλία της αποχής και μάλιστα ως μόνη μορφή σεξουαλικής

διαπαιδαγώγησης (αποκλείοντας δηλαδή συνδιδασκαλία μεθόδων).

Πάνω, λοιπόν, στο δίπτυχο υγεία και ηθική μεγαλώνει σήμερα στις Η.Π.Α. μια γενιά που με τις υποδείξεις των μεγαλύτερων, δαιμονοποιεί το σεξ, ζει με το άγχος της ασθένειας και αναπτύσσει ενοχικά σύνδρομα ερχόμενη σε σύγκρουση με την ίδια της τη φύση. Εάν σε αυτά συνυπολογίσουμε και ένα σωρό παραπλήσιων ψυχολογικών καταστάσεων στις οποίες ενδεχομένως να περιέλθει αυτή η γενιά, το πιο πιθανό είναι στο μέλλον να οδηγηθεί και αυτή πανικόβλητη σε ομαδικές ψυχοθεραπείες και ψυχολόγους προσπαθώντας να ξετυλίξει ένα κουβάρι που άρχισε να μπλέκεται στα δύσκολα χρόνια της εφηβείας.

LINKS
Great to Wait
Just Wait

2 σχόλια:

Bitch Girl είπε...

απορία, εκτός από την «Second virginity» υπάρχει 3η, 4η, 1203η μπα χαμένους μας βλέπω ;)

graoutso είπε...

LOL..... μη στεναχωριέσαι για όλους έχουν προβλέψει αυτοί....